Gent, 15 april 2024 – Op woensdag 19 juni gaat het maatjesharingseizoen weer van start.
Die dag wordt het startschot voor het nieuwe haringseizoen in Gent gegeven. Het gebeuren krijgt uiteraard een Vlaamse toets.
Het haringseizoen is een periode waarin de Hollandse Nieuwe, een specifieke soort maatjesharing, wordt gevierd en gegeten. Met de beoogde seizoenstart op woensdag 19 juni in aantocht, is het proces van een Hollandse Nieuwe komende maanden cruciaal. De gevangen haring dient het vereiste vetpercentage van ten minste 16% te bevatten om via het specifieke Hollandse procedé van kaken, pekelen en gecontroleerde rijping, tot ‘maatjes’ verwerkt te mogen worden. De start van het haringseizoen wordt in Nederland traditioneel gevierd met haringfeesten. Deze traditie strekt zich uit tot in België en Duitsland, waar liefhebbers zich elke zomer verheugen op de nieuwe vangst.
Omwille van zijn rijke culinaire tradities en bruisende sfeer, werd Gent geselecteerd voor deze feestelijke start. Op woensdag 19 juni wordt het maatjesseizoen 2024 in België afgetrapt met de overhandiging van een vaatje Hollandse Nieuwe.
‘Het is altijd uitkijken naar de eerste maatjes. Niet alleen als burgemeester, maar ook als liefhebber van maatjes ben ik heel trots dat Gent Ambassadeurstad mag zijn voor de Hollandse Nieuwe en zo heel Vlaanderen kennis kan laten maken met de vangst 2024 van deze gezonde delicatesse’, aldus Mathias De Clercq, burgemeester van de stad Gent.
‘We starten het seizoen alleen met haring die van goede kwaliteit is om retailers, vishandels en bovenal de consumenten van de beste Hollandse Nieuwe te kunnen voorzien’, Van de totale toegestane vangsthoeveelheid van Noordzeeharing voor menselijke consumptie wordt ‘slechts’ een twintigste verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dat zijn in totaal circa 180 miljoen haringen. Hiervan gaan ongeveer 14 miljoen naar België, 76 miljoen blijven in Nederland en het grootste deel, 90 miljoen, gaat naar Duitsland’, aldus Gerbrand Voerman, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.